Parhaat Livetulokset ja otteluohjelmat

Kumpi nousee Englannin Valioliigan mestariksi sunnuntaina?

Englannin Valioliiga päättyy sunnuntaina tuttuun tapaan täyteen ottelukierrokseen kaikkien joukkueiden pelatessa ottelunsa samaan kellonaikaan. Jännitettävää riittää loppuun asti tämänkin kauden osalta, sillä Valioliigan mestaruus tullaan ratkaisemaan Manchester Cityn ja Liverpoolin välillä juurikin viimeisen ottelukierroksen aikana. Mestaruuden lisäksi Chelsea, Tottenham ja Arsenal ratkaisevat keskenään sijojen 3, 4 ja 5 kohtalot.

Liverpool haluaa tehdä sunnuntaina Valioliigan historiaa olemalla ensimmäinen joukkue, joka onnistuu nousemaan viimeisellä ottelukierroksella takaa-ajoasemasta mestariksi. Liverpool lähtee sunnuntain päätöskierrokselle yhden pisteen takamatkalta Manchester Cityn nähden. Tiistaina sensaatiomaisesti Mestareiden liigan finaaliin selvinneellä Liverpoolilla on kuitenkin edessään vaikea urakka, kun vieraaksi Anfieldille saapuu kärkijoukkueita vastaan erinomaisesti kauden aikana esiintynyt Wolves.

Valioliigan mestaruustaistelu on ollut tällä kaudella poikkeuksellisen laadukas, sillä sekä Manchester City että Liverpool ovat onnistuneet pelaamaan todella onnistuneet kaudet. City on pelannut nyt jo 13 voitokasta ottelua putkeen ja Liverpoolinkin saldo on komeat kahdeksan peräkkäistä voittoa. Joukkueiden tähän mennessä summaamat 95 ja 94 pistettä olisivat monena kautena olleet suvereeneja pistesaldoja, joilla Valioliigan mestaruutta olisi juhlittu selvällä marginaalilla. Joukkueiden tasoista kertookin paljon se, että kolmantena oleva Chelsea on pudonnut kaksikosta jo reilusti yli 20 pisteen päähän.

Liverpoolin osalta peli viimeisellä ottelukierroksella on selvä: vain kotivoitto ja kolme pistettä Wolvesia vastaan kelpaa ja samaan aikaan joukkueen on toivottava Cityn pudottavan pisteitä 17. sijalta löytyvää Brightonia vastaan. Muussa tapauksessa Valioliigan mestaruuspysti matkaa jälleen kerran Manchesteriin ja Liverpoolin pokaaliton putki Valioliigassa venyy jo 29 vuoden mittaiseksi.

Liverpoolin osalta ainakin itseluottamuksen pitäisi olla kohdillaan. Tiistaina napattu 4-0 kotivoitto Barcelonaa vastaan oli jälleen yksi vahva työnäyte tämän kauden erinomaiselta Liverpoolilta. Jürgen Kloppin joukkue onkin ollut viime ottelukierroksilla Cityä vakuuttavampi kentillä, vaikka Newcastle onnistuikin pitämään Poolia tiukoilla St. James´ Parkilla viime viikonloppuna.

City on saanut valmistautua viime ottelukierroksiin pidemmillä lepoajoilla, mutta joukkue on ollut kahdella viime kierroksella ongelmissa sekä Leicesterin että Burnleyn kanssa. Joukkue onnistui kasaamaan molemmista otteluista täydet pistepotit, mutta ottelun kääntyivät hallitsevalle mestarille niukasti 1-0 lukemin. Maanantain ottelussa pisteet Citylle toi lopulta kapteeni Vincent Kompanyn kauden avausosuma, joka syntyi kaukaa 16 alueen ulkopuolelta komealla laukauksella. Myös Burnleyta vastaan marginaalit olivat hienoisia ja vain muutamalla sentillä maaliviivan ylittänyt Sergio Agüeron viimeistely oli Citylle juuri ja juuri riittävä marginaali kolmeen pisteeseen.

Mestareiden liigan finaaliin toista kertaa putkeen selvinneen Liverpoolin ajatukset ovat Jürgen Kloppin mukaan täysin sunnuntain ottelussa Wolvesia vastaan, vaikka moni joukkueen ulkopuolelta onkin viikon aikana onnitellut Kloppia nimenomaan tiistain tapahtumista ja jopa unohtanut sunnuntain tärkeän ottelun.

Jo seitsemän pisteen takamatkalla vuodenvaihteen tienoilla olleelle Manchester Citylle tämän hetkinen tilanne on päävalmentaja Pep Guardiolan mukaan ”odottamaton unelmatilanne”. Guardiolan mukaan City ei sunnuntain ottelussa keskity mihinkään muuhun kuin siihen, että pelin lopputulema on kolme pistettä vierasjoukkueelle, mikä ei jätä selittelyille sijaa.

Historian tiukin mestaruustaistelu?

Sunnuntain ottelukierros on Valioliigan historiassa seitsemäs kerta, kun liigamestaruus ratkaistaan viimeisellä kierroksella. Jokaisella aiemmalla kerralla mestaruutta on juhlinut kärjessä viimeiselle kierrokselle lähtenyt joukkue.

Keväällä 2012 nähtiin todellinen jännitysnäytelmä Manchester Cityn ja Unitedin välillä. Kärjestä viimeiselle kierrokselle lähtenyt City oli Queens Park Rangersia vastaan suurissa vaikeuksissa, mutta Sergio Agüeron ottelun neljännellä lisäminuutilla iskemä osuma toi Citylle lopulta 3-2 voiton ja Valioliigan mestaruuden.

Mestaruus oli tarjolla Manchester Unitedille myös keväällä 1995, kun kärkipaikalta viimeiselle kierrokselle lähtenyt Blackburn Rovers hävisi oman ottelunsa Liverpoolille lukemin 1-2. United olisi noussut Valioliigan mestariksi voittamalla West Hamin, mutta joukkueen oli tyytyminen 1-1 tasapeliin.

Liverpool on Englannin pääsarjatasolla viimeisin joukkue, joka on epäonnistunut säilyttämään kärkipaikkansa viimeisellä ottelukierroksella. Tämä tapahtui keväällä 1989, jolloin Arsenalin Michael Thomas iski Anfieldilla ottelun lisäajalla pelin loppulukemiksi 0-2, mikä riitti nostamaan Tykkimiehet ’Poolin ohi Englannin pääsarjan mestariksi.